Etapele de realizare ale unui certificat energetic si model
Un certificat de performanta energetica se realizeaza in urmatoarele etape:
- Identificarea la fata locului a apartamentului/imobilului.
- Completarea fisei de analiza termica conform metodologiei de calcul, unele date se pot vedea la fata locului, altele vor fi furnizate de catre beneficiar. Fisa contine compozitia si grosimea tuturor peretilor si a planseelor, tipurile de ferestre si usi, numarul de obiecte sanitare, modul de prepararea al agentului termic, tipul incalzirii, modul de preparare al apei calde menajere, tipul iluminatului, tipul climatizarii (daca e cazul), tipul ventilarii mecanice (daca e cazul).
- Calcularea tuturor suprafetelor de schimb de caldura ale apartamentului/cladirii pentru fiecare element in parte si pentru fiecare orientare cardinala.
- Calcularea rezistentelor termice corectate ale fiecarui element prin care se face schimb de caldura cu exteriorul sau cu spatii adiacente care nu sunt incalzite sau care au temperaturi diferite.
- Calcularea pierderilor totale de caldura ale cladirii, calculul se face pentru o temperatura interioara standard de 20°C si pentru o temperatura exterioara standard de calcul (sunt 4 zone in Romania, pentru Bucuresti avem -15°C).Calcularea coeficientului global de cuplaj termic care reprezinta o constanta a cladirii in functie de suprafetele de schimb de caldura si izolatia acestora, cat si de permeabilitatea la aer a usilor si ferestrelor.
- Calcularea consumului de energie pentru prepararea apei calde de consum, tot in kWh/an.mp, se iau in calcul randamentul sursei de caldura, randamentul de distributie, randamentul de reglare al instalatiei. Acest consum poate fi comparat cu consumurile altor cladiri, acesta se va introduce in grila si va rezulta o clasa pentru incalzire intre A si G.
- Calcularea consumului de energie pentru iluminat, acesta este influentat de puterea instalata si de numarul de ore de functionare, rezultand un consum in kWh/an.mp. Acest consum poate fi comparat cu consumurile altor cladiri, acesta se va introduce in grila si va rezulta o clasa pentru incalzire intre A si G.