Etapele de realizare

Etapele de realizare ale unui certificat energetic si model

Performanta energetica

Un certificat de performanta energetica se realizeaza in urmatoarele etape:

  • Identificarea la fata locului a apartamentului/imobilului.
  • Completarea fisei de analiza termica conform metodologiei de calcul, unele date se pot vedea la fata locului, altele vor fi furnizate de catre beneficiar. Fisa contine compozitia si grosimea tuturor peretilor si a planseelor, tipurile de ferestre si usi, numarul de obiecte sanitare, modul de prepararea al agentului termic, tipul incalzirii, modul de preparare al apei calde menajere, tipul iluminatului, tipul climatizarii (daca e cazul), tipul ventilarii mecanice (daca e cazul).
  • Calcularea tuturor suprafetelor de schimb de caldura ale apartamentului/cladirii pentru fiecare element in parte si pentru fiecare orientare cardinala.
  • Calcularea rezistentelor termice corectate ale fiecarui element prin care se face schimb de caldura cu exteriorul sau cu spatii adiacente care nu sunt incalzite sau care au temperaturi diferite.
  • Calcularea pierderilor totale de caldura ale cladirii, calculul se face pentru o temperatura interioara standard de 20°C si pentru o temperatura exterioara standard de calcul (sunt 4 zone in Romania, pentru Bucuresti avem -15°C).Calcularea coeficientului global de cuplaj termic care reprezinta o constanta a cladirii in functie de suprafetele de schimb de caldura si izolatia acestora, cat si de permeabilitatea la aer a usilor si ferestrelor.
  • Calcularea consumului de energie pentru prepararea apei calde de consum, tot in kWh/an.mp, se iau in calcul randamentul sursei de caldura, randamentul de distributie, randamentul de reglare al instalatiei. Acest consum poate fi comparat cu consumurile altor cladiri, acesta se va introduce in grila si va rezulta o clasa pentru incalzire intre A si G.
  • Calcularea consumului de energie pentru iluminat, acesta este influentat de puterea instalata si de numarul de ore de functionare, rezultand un consum in kWh/an.mp. Acest consum poate fi comparat cu consumurile altor cladiri, acesta se va introduce in grila si va rezulta o clasa pentru incalzire intre A si G.

 

Etapele de realizare ale unui certificat energetic si model

Performanta energetica

  • Calcularea, unde e cazul, a consumului de energie pentru ventilare mecanica, tine cont de debitul de aer introdus in cladire si de diferenta de temperatura intre aerul introdus si cel interior. Rezulta un consum in kWh/an.mp. Daca nu avem ventilare mecanica, energia necesara incalzirii aerului necesar oamenilor din cladire care intra prin neetanseitati si prin deschiderea usilor si ferestrelor se ia in calcul la partea de incalzire. Acest consum poate fi comparat cu consumurile altor cladiri, acesta se va introduce in grila si va rezulta o clasa pentru incalzire intre A si G.
  • Calcularea, unde e cazul, a consumului de energie pentru climatizare. Aici se face similar cu incalzirea dar luandu-se in calcul alte temperaturi interioare si exterioare. Acest consum poate fi comparat cu consumurile altor cladiri, acesta se va introduce in grila si va rezulta o clasa pentru incalzire intre A si G.
  • Insumarea consumurilor de energie ale apartamentului/cladirii, avem minim 3 si maxim 5 consumuri in functie de echipare. Acest consum poate fi comparat cu consumurile altor cladiri, acesta se va introduce in grila si va rezulta o clasa pentru incalzire intre A si G. Grilele difera in functie de echiparea cladirii. Se va calcula consumul de dioxid ca carbon produs atat de partea de incalzire cat si pentru producerea curentului electric consumat.
  • Redactarea certificatului de performanta energetica si al anexei la acesta. Anexa cuprinde informatii de calcul si elemente din fisa de analiza termica completata la fata locului.
  • In cazul in care avem o cladire (nu apartament) se calculeaza si cladirea de referinta. Aceasta e o cladire care e identic geometric cu cladirea reala dar care este izolata conform ultimelor normative in vigoare, ca si cum ar fi proiectata in prezent. Cladirea de referinta in unele cazuri este mai bine izolata decat cea reala, dar sunt si cazuri cand cladirea reala este mai bine izolata. Se reiau toate calculele de mai sus pentru cladirea de referinta, rezultatele se vor inscrie in certificatul cladirii.
  • Predarea certificatului catre beneficiar, acesta este valabil 10 ani si este transmisibil in cazul vanzarii, pe acesta nu avem inscrise date despre beneficiar ci doar despre cladire. Certificatul se va reface doar in cazul in care se schimba ceva la cladire sau apartament: sursa de caldura, tipul incalzirii, izolatia, ferestrele etc.
Contact Icon
Proiectare instalatii Bucuresti, audit energetic Bucuresti, proiectare instalatii termice Bucuresti, proiectare instalatii sanitare Bucuresti, proiectare instalatii electrice Bucuresti, certificat energetic Bucuresti, studiu NZEB Bucuresti. | Proiectare instalatii Bucuresti, audit energetic Bucuresti, proiectare instalatii termice Bucuresti, proiectare instalatii sanitare Bucuresti, proiectare instalatii electrice Bucuresti, certificat energetic Bucuresti, studiu NZEB Bucuresti, certificat de preformanta energetica Bucuresti, model certificat energetic Bucuresti. - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles